Udlændinge og danske statsborgere med dobbelt statsborgerskab i et land uden for EU/EØS kan få hjælp til repatriering, hvis de er omfattet af repatrieringslovens bestemmelser og ønsker at vende permanent tilbage til deres hjemland, tidligere opholdsland eller et land, hvortil de har nær familiemæssig tilknytning.
De følgende persongrupper er omfattet af repatrieringslovens bestemmelser og kan derfor i udgangspunktet modtage repatrieringsstøtte:
Er borgeren/udlændingen ikke omfattet af definitionen af ovenstående persongrupper, kan han/hun ansøge Udlændinge- og Integrationsministeriet om at blive anset som værende omfattet af repatrieringslovens bestemmelser.
Dette indbefatter:
Med flygtninge mv. forstås:
udlændinge med opholdstilladelse efter udlændingelovens §§ 7 eller 8 (asyl og kvoteflygtning),
Hvis udlændingen har opholdstilladelse på baggrund af familiesammenføring, er det som udgangspunkt en betingelse for at modtage hjælp til repatriering, at han/hun vender tilbage til sit hjemland, tidligere opholdsland eller et land, hvortil man har nær familiemæssig tilknytning, sammen med den person, man er blevet familiesammenført med (referencen).
Der gælder dog følgende undtagelser:
Andre familiesammenførte udlændinge omfatter udlændinge med opholdstilladelse som følge af en familiemæssig tilknytning til en herboende person, som ikke er flygtning mv.
Hvis udlændingen har opholdstilladelse på grundlag af en familiemæssig tilknytning til en herboende søn eller datter, kan man også modtage hjælp til repatriering, uanset at ens søn eller datter ikke vender tilbage.
Dette kan dog kun gøres gældende, hvis udlændingen er over 55 år, opfylder betingelserne for at modtage førtidspension eller er fyldt 50 år og på grund af sin helbredstilstand ikke kan antages at kunne forsørge sig selv i sit hjemland, tidligere opholdsland eller et land, hvortil han/hun har nær familiemæssig tilknytning.
Endeligt kan udlændinge med mere end ét års lovligt ophold i Danmark ydes støtte til repatriering til lande, hvor sikkerhedssituationen er af en sådan karakter, at der aktuelt er mulighed for at få midlertidig opholdstilladelse i Danmark efter udlændingelovens § 7, stk. 3.
Har du spørgsmål til Hjemrejsestyrelsens repatrieringsteam?
Du er altid velkommen til at kontakte repatrieringsteamet via teamets mailadresse: